Pohdintaa ääneen...

 Kysymysten tulva

Kuntavaalien lähestyessä politikointi on yltynyt mutta kuinka paljon kuntalaisia oikeasti kiinnostaa tämä jo näin varhaisessa vaiheessa tehty lupaustenviidakko? Seuraan paljon oman kuntani paikallisia ryhmiä, erityisesti facebookissa ja itse olen toistaiseksi kommentoinnin osalta ollut hyvin maltillinen. En ole nähnyt tarpeelliseksi vastata moniin jo annettuihin vastauksiin "olen samaa mieltä", koska näen tärkeämmäksi antaa spesifistisempi oma mielipide käytyyn keskusteluun.

Erityisen huomion saa keskusteluissa käytävä konsensus ongelmista ja tämä herättää allekirjoittaneessa ihmetyksen. Jos ongelmat sekä ratkaisut ovat niin ilmiselviä niin miksi ongelmakohtiin ei ole puututtu? vai onko kyse niinkin yksinkertaisesta asiasta, kuin ettei kuntalaisia kuunnella kun vasta vaalien alla ja vaalien päätyttyä päädytään tekemään päätöksiä jälleen suljettujen ovien takana?

 

Minä lupaan

 En todellisuudessa lupaa mitään! Lähtökohtaisesti lähden kuitenkin tiedonkulun parantaminen edellä vaaleihin, en voi antaa lupausta paremmasta huomisesta mutta voin takuulla olla viemässä kuntaa avoimempaan ja kuntalaiset huomioon ottavaan päätöksentekoon.

Olen myös huomannut jonkunlaisen selkeän vision puutteen kunnassa ja olenkin puhunut siitä varmasti useampaan otteeseen. Minun mielestäni on tärkeää vision selkeys, jotta kuntaa voidaan onnistuneesti kehittää ja viedä eteenpäin. 

Annan esimerkin; asun kerrostalossa Söderkullan uudella "lähiöalueella", josta löytyy paljon yksiöitä, kaksioita, ja kolmioita. Ymmärtääkseni edellisen ja sitä aiemman valtuuston ajatus on ollut houkutella lapsiperheitä muuttamaan uusiin lähiökomplekseihin kautta Sipoon, tästä syystä kouluihin ja niiden laajennuksiin sekä julkiseen liikenteeseen on panostettu huomattavia summia kunnan varoja. Samaan aikaan rakennettuihin kerrostaloihin ei ole varattu riittäviä parkkitiloja eikä erityisesti lapsille suunnattua pihaa. Omasta kapeasta pihastani löytyy keinu, hiekkalaatikko, ja muutama vieterieläin, tämä riittää hyvin pienille lapsille. Asumani kerrostalo kuuluu kolmen kerrostalorakennuksen yhtenäiseen ryöppääseen, jolla jokaisella samanlainen riittämätön piha. Tässäkin olisi kaavoituksessa voitu käyttää maalaisjärkeä yhdistämällä rakennusten pihat yhtenäiseksi isommaksi alueeksi, kuin päätyä kolmeen erittäin pieneen pihaan. Yhteinen piha-alue samalla yhtenäistäisi naapurit sekä lapsetkin löytäisivät leikkikavereita helpommin.

 Vastakkaisen kerrostalon piha on leveydeltään yhden henkilöauton levyinen ja sisältää yhden tasapainokeinun sekä hiekkalaatikon, ja heidän pihansa on jaettu kahden kerrostalon kesken.

Kaavoitusta tutkiessani täytyy myös todeta, että sitä ei ole kovinkaan tarkasti seurattu ja se johtunee siitä että alunalkaen parkkeeraukseen ei oltu varattu riittäviä tiloja. Tästä syystä meillä sitten on näitä omituisia kerrostalorakennuksia, joissa lapsiperheille ei ole pihalla juuri mitään tekemistä ja lähin leikkipuisto kahden kilometrin päässä.

Kuva naapurirakennuksen "leikkialueesta"

Lähde: https://www.sipoo.fi/wp-content/uploads/2020/12/T3_ak.pdf (pähkinälehto kaavoitus, hyväksytty 2011)

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uimahalli Sipooseen

Paljon onnea minulle!